U Mostaru prvi put održana Skupština jadransko-jonske evroregije

Skupština Jadransko-jonske evroregije, značajne međunarodne organizacije, prvi put održala se u Mostaru.

Prisutnima se, uz gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića, obratio dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i član Skupštine, koji je istakao zadovoljstvo što se 16. Generalna skupština održava upravo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji je od samih početaka aktivan član Jadransko-jonske evroregije.

Pod predsjedavanjem Nikole Dobroslavića, predsjednika Evroregije i dubrovačko-neretvanskog župana, članovi Skupštine, prepoznajući hitnu potrebu očuvanja izuzetne materijalne i nematerijalne kulturne i prirodne baštine Sredozemlja; razmotrili su i ratifikovali Atensku deklaraciju INTTERREG MED zajednice za održivi turizam. Tokom rasprave, istaknuta je zajednička spremnost za rad na ostvarenju zacrtanih ključnih ciljeva Deklaracije: rješavanje turističkih pritisaka, jačanje turističke ponude, planiranja i upravljanja, te izgradnja snažne zajednice projekata i dionika.

Takođe, ratifikovan je i dokument Savez za saradnju na Sredozemlju, koji su, uz Jadransko-jonsku evroregiju, pokrenuli Konferencija perifernih pomorskih regija i Pirinejsko-sredozemna evroregija. Savez je usmjeren na višenivonsko upravljanje i saradnju kao osnovne pokretače osiguranja bolje budućnosti za stanovnike Sredozemlja. Naglašeno je kako sve državne, regionalne i lokalne vlasti, nevladine organizacije, univerziteti, međunarodne organizacije i privatni sektor, odnosno svako ko dijeli pristup otvorenog upravljanja i integrisane suradnje na Sredozemlju, može, potpisivanjem deklaracije,  pristupiti Savezu.

Na sjednici je prihvaćen izvještaj o radu za prošlu i finansijski plan za tekuću godinu, a Francesco Cocco je ponovo imenovan za geneelanog sekretara Jadransko-jonske euroregije.

U sklopu održavanja sjednice Skupštine, predsjednik Herceg i gradonačelnik Bešlić održali su i odvojene sastanke sa županom Dobroslavićem i Marcom Marsiliom, novoimenovanim predsjednikomi italijanske Regije Abruzzo, koji je ujedno i podpredsjednik Evroregije. Tokom sastanaka, razmotrene su mogućnosti daljeg osnaživanja dosadašnje dobre saradnje posebno na području privrede i turizma. U tom kontekstu, istaknut je i značaj uvođenja avio linije Mostar-Pescara.

(NovaSloboda.ba)