Javno predavanje o temi „Bosanska državnost i nacionalni identitet“

Javno predavanje o temi „Bosanska država i nacionalni identitet“, uz razgovor o knjizi „Tragom drevnih Bošnjana“, organizovano je sinoć Centru za kulturu Mostar, u okviru „Mostarskog ljeta“.

Taner Aličehić i Đenan Galešić su autori knjige „Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz istoriju“.

Aličehić je dvostruki magistar, vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Lozani. Galešić je diplomirani pravnik, koji samostalno istražuje BiH i Balkana, te uticaj religijskog faktora na formiranje nacija i budućnost Bosne. Autore povezuje i to što su članovi Centra za stratetegijske studije Međunarodnog foruma Bosna.

„Podvala da je Bosna i srpska, i hrvatska, i muslimanska primjer je antibosanske politike. Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego bosanska. Bosna je nacionalni prostor Bošnjaka, koji mogu biti katolici, budisti, Jevreji, pravoslavci, muslimani, agnostici, ateisti ili bilo šta drugo“, ističu autori.

Kako kažu, ovaj tekst je nastao iz potrebe da razotkriju nametnute zablude koje su stanovnici Bosne i Hercegovine naivno ili dobronamjerno prihvatili kako kroz obrazovni sistem, tako i kroz sistemsko uništavanje i negiranje bosanskog narodnog identiteta i države.

„Povratak svijesti o pripadanju bosanskom narodu iziskuje razotkrivanje brojnih mitova, koji su rezultat antibosanskog djelovanja nacionalizma u posljednjih stotinu pedeset godina, ponajprije srpskog, zatim hrvatskog, a u novije vrijeme i bošnjačkog. Ove ideologije su izgrađene na potpuno suprotnim temeljima u odnosu na one na kojima je Bosna oblikovana tokom svoje duge historije. Ključna spoznaja je da su i Bosna i bosansko stanovništvo opstali kao jedinstven narod i država koga su oblikovali kako velika carstva, tako i nacionalni pokreti iz novijeg doba“”, navode autori.

Mnogi su primjeri narušavanja bosanske državnosti kroz krivotvorenje njene historije, okupiranje njene teritorije, osporavanje bosanskog nacionalnog identiteta, odnosno Bošnjaka kao državotvornog naroda.

„I danas je na značajnom području bosanskohercegovačke države prisutna politička strategija zatiranja i negiranja bosanstva. Stvarnost je da su državne granice Bosne, koje su velikim dijelom i vjekovne, odbranjene. Bez obzira na zločine i progone, bosanski opredijeljeni stanovnici su prisutni u svim dijelovima države“, kaže jedan od autora Taner Aličehić.

(NovaSloboda.ba)