Paul McCartney piše svoj prvi mjuzikl po filmu “Divan život”

Slavni bivši Beatles Sir Paul McCartney saopštio je u srijedu da radi na svom prvom mjuziklu, te je trenutno u završnoj fazi pisanja pjesama za muzičko pozorišnu adaptaciju filma Franka Capre iz 1946. “Divan život”, čija se premijera očekuje koncem 2020.

McCartney, 18.struki dobitnik Grammyja, piše muziku i radi na tekstu zajedno s britanskim dramatičarom Leejem Hallom, koji je napisao scenarij za film “Billy Elliot”, te s Eltonom Johnom supotpisuje istoimeni mjuzikl, a autor je i biografskog filmskog blockbustera o Eltonu Johnu “Rocketman”. Producent je Bill Kenwright.

Film Franka Capre “Divan život” (It’s a Wonderful Life), s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi čovjeka koga je napustila sreća, te ga, na sam Badnjak, od samoubistva spašava anđeo čuvar, postao je jedan od najpoznatijih i najemitovanijih filmova svih vremena i obožavani božićni klasik.

“Nikada me nije posebno privlačilo pisanje mjuzikala, ali nakon što smo se Bill i ja našli i popričali s Leejem Hallom, nekako mi se učinilo da bi to moglo biti zanimljivo i zabavno”, kazao je McCartney u saopštenju.

“‘Divan život’ je univerzalna priča s kojom se svi možemo poistovjetiti”, dodao je muzičar, koji je već napisao sedam pjesama za svoj prvi mjuzikl.

“Te vas pjesme vode negdje gdje niste očekivali da ćete otići. Zvuče jednostavno, ali to je varljivo”, rekao je Kenwright.

Zajedno s Johnom Lennonom, McCartney potpisuje neke od najpoznatijih i najdugovječnijih pjesama u istoriji pop muzike. Od raspada Beatlesa 1970. giodine, objavio je više od 25 studijskih albuma, uključujući pet albuma originalne klasične muzike. Prošlog vikenda, 77. godišnji Sir Paul McCartney završio je američki dio svoje posljednje turneje.

Premijera mjuzikla “Divan život” planirana je koncem 2020. godine, prenosi Hina.

(Fena)