Sunčano i toplo

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 10 stepeni, Bjelašnica, Bugojno 12, Ivan Sedlo, Srebrenica 14, Banja Luka, Sarajevo 15, Livno, Prijedor, Sanski Most, Tuzla, Zenica 16, Bihać, Zvornik 17, Doboj, Grude 18, Bijeljina, Brčko, Široki Brijeg, Stolac 19, Gradačac, Trebinje 20, Mostar 21, Neum 22 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Tokom poslijepodneva porast naoblačenja u većem dijelu Bosne će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Ponegdje u sjevernim područjima Bosne je moguće jača grmljavinsko nevrijeme, praćeno intenzivnijim padavinama i jakim udarima vjetra.

Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i Hercegovini jugozapadni, u ostalim područjima, veći dio dana, sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 25 do 30, na jugu do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nakon svježije noći i ugodnijeg jutra, u poslijepodnevnim satima će se kod osjetljivih osoba pojačati tegobe vezane uz njihove bolesti.

Moguće su slabije izražene meteopatske reakcije, poput glavobolje, malaksalosti, nervoze.

Poželjno je prikladno se obući, posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i ne izlagati se jačim naporima u toplijem dijelu dana.

Opšta slika će biti ljepša na jugu.

—–

BIHAMK

Vozi se po duhom kolovozu

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima, gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II (M-17 Zenica-Nemila), zbog čega se kroz tunel saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Naizmjenično-jednom trakom saobraća se i na dionicama M-1.8 Srebrenik-Orašje (sanacija tunela Ormanica) i u Jajcu (M-5, sanacija mosta preko rijeke Plive).

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim radovima, a izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Cazin-Srbljani, Jošanica-Stup, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Mostaru.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)