Na lokaciji Hrtar Grad kod Višegrada ekshumirani posmrtni ostaci najmanje šest žrtava

Pod nadzorom Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, na lokalitetu Hrtar Grad u opštini Višegrad, završena je ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 6 osoba, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Posmrtni ostaci biće upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i uzimanje uzoraka radi identifikovanja putem DNK analize, kako bi se utvrdio identitet nestalih osoba, kojima pripadaju pronađeni posmrtni ostaci.

Do informacije o lokaciji masovne grobnice, koja se nalazi na nepristupačnom i udaljenom lokalitetu, Tužilaštvo BiH došlo je tokom provođenja istrage, nakon čega se pristupilo proceduri pripreme i realizacije naredbe za ekshumaciju.

Djelatnici iz Posebnog odjela za ratne zločine, tokom cijelog procesa ekshumacije, bili su prisutni na lokaciji, te koordinirali rad svih ovlaštenih službenih osoba, koje su učestvovale u procesu ekshumacije, koja je urađena uz pomoć građevinskih mašina i mehanizacije.

Preliminarne informacije ukazuju da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a precizne i detaljne informacije o identitetu osoba, moći će se dati tek nakon okončanja DNK analize i utvrđivanja identiteta.

Predstavnici Tužilaštva BiH učestvuju i rukovode procesima ekshumacija koje se realizuju u cijeloj Bosni i Hercegovini, a na godišnjem nivou realizuje se veliki broj ekshumacija na različitim lokalitetima širom BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)