Počela manifestacija “Gdje prošlost susreće budućnost”

Koncertom Mostar Rock Schoola, Simfonijskog orkestra Mostar i Željka Bebeka na platou ispod Starog mosta, u četvrtak je počela dvodnevna manifestacija “Gdje prošlost susreće budućnost”, koja se održava u povodu 15. godišnjice završetka obnove Starog mosta.

Dirigent Simfonijskog orkestra Mostar i aranžer cjelokupnog koncerta Mostar Rock Schoola i navedenog orkestra Damir Bunoza kazao je kako je jako bitno da se ovakva manifestacija održava.

“Posebno mi je drago što je ove godine s nama Mostar Rock School, odnosno ljudi iz Mostara, kao što je i većina svirača iz orkestra. To znači da se ulaže u domaće ljude, u domaće umjetnike, a kada se ulaže u domaće umjetnike, onda oni tu ostaju i još više doprinose”, kazao je Bunoza.

Dodao je kako je aranžmane premijerno za ovaj koncert i oko 40 svirača radio gotovo dva mjeseca.

“Koncert je predivan, na bini su gudači, puhači, ritam sekcija, prateći vokali, solisti i tako dalje. U isto vrijeme, svira nekih 35 do 40 ljudi, što je jedan vrhunac u pop muzici, a i sami spoj rock and rolla i simfonijskog orkestra čini jedan fenomenalan zvuk i doživljaj”, kazao je Bunoza.

Viša stručna saradnica u Službi za kulturu Grada Mostara i jedna od organizatorica ovog događaja Sanela Ćorić Mešić kazala je kako se ova manifestacija obilježava svake godine.

“U povodu godišnjice završetka obnove Starog mosta, uvijek organizujemo koncert i trudimo se angaživati lokalne umjetnike i muzičare, ali, takođe, i neku zvijezdu, a to je u ovom slučaju Željko Bebek, iako bih, ipak, rekla da je ove godine šlag na početku jer prvi put u Mostaru imamo saradnju mostarske rock škole i našeg simfonijskog orkestra pod dirigovanjem maestra Damira Bunoze”, rekla je Ćorić Mešić.

Takođe je istakla kako misli da je ovim koncertom, ali i konferencijom koja će biti održana u petak, 15. godišnjica obnove Starog mosta obilježena dostojno.

Naime, drugi dan manifestacije donosi konferenciju “Održivi turizam i kulturna baština”, koju Grad Mostar organizuje u saradnji s UNESCO-om.

Konferencija će okupiti eksperte UNESCO-a iz područja kulturne baštine i turizma, a svoje prakse iz tog područja prezentiraće i predstavnici UNESCO gradova iz susjednih zemalja, i to Splita, Dubrovnika i Kotora.

Organizatori podsjećaju kako je uspješnost i kvaliteta rekonstrukcije mostarskoga mosta i Staroga grada na najbolji način ocijenjena u julu 2005. godine upisom Mostara na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine, te kako se danas, 15 godina nakon obnove i otvaranja Starog mosta, žele prisjetiti tog, po njihovim riječima, najljepšeg poslijeratnog događaja u Mostaru.

(Fena)