Prvi put od otkrića: Počela restauracija zlatnog Tutankamonovog sarkofaga

Eksperti su započeli obnovu zlatnog sarkofaga egipatskog dečaka-kralja Tutankamona po prvi put od otkrića grobnice 1922. godine, saopštilo je egipatsko Ministarstvo antikviteta.

Kovčeg i čuvena zbirka predmeta pronađenih u Tutankamonovom grobu trebalo bi da budu centralni dio novog Grand egipatskog muzeja (GEM), koji će Egipat otvoriti naredne godine u blizini piramida u Gizi.

Ministarstvo je saopštilo da je sarkofag dovezen prije nekoliko dana sa juga Egipta do muzeja na restauraciju i to prvi put od otkrića grobnice.

“Kovčeg je pretrpio mnogo štete, uključujući pukotine u zlatnim slojevima gipsa i opšte loše stanje zlatnih slojeva”, kazao je Eisa Zidan, šef Odeljenja za restauraciju u muzeju, te dodao da će restauracija trajati oko osam meseci.

Egipat je ranije najavio da će novi muzej zvanično biti otvoren do kraja 2020. godine. Gradnja je trajala 15 godina, a djelimično ju je finansirao Japan.

Grobnicu kralja 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru otkrio je britanski arheolog Howard Carter 1922. godine. Grobnica je bila netaknuta i u sklopu nje nalazilo se oko 5.000 artefakata.