Akademija Izvrsnosti dio 125 godina uspješne historije MOK-a

Akademija Izvrsnosti Bosne i Hercegovine nastala je kao društveni projekat mladog ambasadora MOK-a Edina Brankovića, reprezentativca Bosne i Hercegovine u brzom klizanju na kratke staze, koji je za ovu ulogu izabran 2012 i 2014 godine za omladinske olimpijske igre u Innsbrucku i Nanjingu. Za ulogu Young Change-Maker MOK-a imenovan je 2018. godine.

Akademija Izvrsnosti, osnovana 2016. godine, ima za misiju osnaživanje mladih da prepoznaju svoje talente i vrijednosti kroz programe sporta, edukacije i kulture. Kroz različite aktivnosti Akademije na lokalnom nivou preko 200 učenika i studenata je prošlo sportske, edukativne i kulturne programe.

MOK je Akademiju izabrao za jedan od najboljih svjetskih projekata u 2016. i 2018. Edin je model Akademije predstavljao na svjetskim samitima MOK-a u Lozani, Buenos Airesu i Tokiju.

“Značajno je priznanje za Bosnu i Hercegovinu, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine i Akademiju Izvrsnosti da je Akademija dio uspješne historije MOK na 125. godišnjicu jedne od najpoznatijih i najuspješnijih organizacija na svijetu. Akademija Izvrsnosti predstavlja iskru vrijednosti olimpijskog duha 14. ZOI održanih u Sarajevu 2918. godine”, kaže Zikrija Đonko, predsjednik Saveta klizačkih sportova BiH.

(NovaSloboda.ba)