Iran zaplijenio britanski naftni tanker

Iran je saopštio da je zaplijenio britanski naftni tanker u Hormuškom moreuzu u petak, ali je negirao navode Washingtona da je američka mornarica oborila iranski dron u ovoj sedmici, dok su napetosti u regiji Perzijskog zaliva ponovo buknule.

Britanija je saopštila da hitno traži informaciju o tankeru Stena Impero, koji se kretao ka luci u Saudijskoj Arabiji i iznenada je promijenio kurs nakon što je prošao moreuz na ulazu u Zaliv.

Operater tankera, Stena Bulk, navodi u saopštenju da brod više nije pod kontrolom posade i da nije mogao kontaktirati s njim.

Iranska državna novinska agencija Irna je, pozivajući se na vojni izvor, javila da je briod isključio svoj tragač, ignorisao je upozorenja Revolucionarne garde i da je plovio pogrešnom rutom za trgovački brod.

“Mi ćemo odgovoriti na način koji budemo smatrali robusnim i apsolutno smo jasni da će, ukoliko ova situacija ne bude riješena brzo, biti ozbiljnih posljedica”, izjavio je novinarima britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Hunt je kazao da Britanija “ne razmatra vojne opcije, mi tragamo za diplomatskim putem rješenja ove situacije”. Stena Bulk je saopštila da je brod “u potpunosti poštovao sva navigacijska i međunarodna pravila”.

“Među 23 mornara, na brodu bili su indijski, ruski, latvijski i filipinski državljani”,izjavio je Erik Hanell, predsjednik i izvršni direktor Stene Bulk.

Revolucionarna garda nije zaplijenila drugi tanker – Meskar koji plovi pod liberijskom zastavom i u vlasništvu je britanske kompanije – u Perzijskom zalivu, javila je iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim, pozivajući se na regionalne vojne izvore, prenosi Reuters.

(Fena)