Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 12 stepeni, Bjelašnica 13, Bugojno i Ivan Sedlo 14, Livno 15, Sarajevo i Srebrenica 16, Banja Luka, Bihać, Sanski Most i Tuzla 18, Doboj, Grude, Prijedor i Trebinje 19, Bijeljina i Široki Brijeg 20, Brčko 21, Gradačac i Mostar 22, Neum 23 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 26 i 32, na jugu do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Više svježine tokom noći i jutra, uz miran san, ugodno će djelovati na većinu populacije.

Danju toplije, uz nešto izraženiji osjećaj sparine poslije podne.

Preporučljivo je slobodno vrijeme provesti na otvorenom, pri tome posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i sunčevog zračenja.

—–

BIHAMK

Povoljne vremenske prilike i umjerena frekvencija vozila

Povoljne vremenske prilike i umjerena frekvencija vozila karakterišu jutros saobraćajnu situaciju u BIH. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, na ovoj dionici moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Na mostu preko rijeke Plive, na magistralnom putu M-5 kod Jajca, kao i na magistralnom putu M-18 Jošanica-Stup (u Rajlovcu) zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-17 u Mostaru.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz naše zemlje na graničnim prelazima: Hum, Izačić, Deleuša, Doljani, Gabela Polje, Prisika, Osoje. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali se trenutno ne čeka duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)