Na mostarskom gradskom derbiju očekuje se 400 Veležovih navijača

Oko 400 Veležovih navijača prisustvovaće gradskom derbiju između Zrinjskog i Veleža u nedelju, a na stadion pod Bijelim brijegom doći će organizovanim prevozom.

Velež se nakon tri godine vratio u Premijer ligu BiH, a već u drugom kolu momčad Ibre Rahimića gostuje kod Zrinjskog. Kako bi gradski derbi protekao u najboljem redu, u ponedeljak je održan prvi u nizu sastanaka predstavnika mostarskih klubovi, Grada Mostara i MUP-a HNK-a.

Grad Mostar aktivno se uključio u organizaciju utakmice, te je za pojačane sigurnosne mjere izdvojio 5.000 maraka, a za prevoz gostujućih navijača 3.000 maraka.

Iz MUP-a HNK-a najavili su kako će uz svaku ulaznicu za gostujuće navijače biti evidentirano ime nosioca te ulaznice, te da alkoholizovanim i agresivnim osobama neće biti dopušten ulazak na stadion.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić poručio je kako će svim ljubiteljima fudbala biti omogućeno da uživaju u utakmici i da navijaju za svoje ljubimce, ali da se neće tolerisati incidentno ponašanje.

“Građani Mostara koji nisu ljubitelji sporta i koji ne idu na utakmice ne smiju biti taoce nekih nemilih scena i preduzećemo sve da se takve scene izbjegnu”, poručio je Bešlić.

Predsjednik Veleža Šemsudin Hasić kazao je kako je njegova želja da sudar gradskih rivala u skoroj budućnosti ne bude “utakmica visokog rizika”, već “pravi sportski praznik”.

“Nadam se da ćemo poslije jedne ili dvije utakmice preći na otvoreno navijanje i dijeljenje tribine što je svakako budućnost ovoga grada. Ne možemo vječno ostati zarobljeni u navijačkim kafezima”, dodao je Hasić.

Glasnogovornik Zrinjskog Mario Pandža uvjeren je da će gradski derbi proteći u najboljem redu.

“Ovo nije ni prvi ni zadnji gradski derbi. Imamo već iskustva u organizaciji ove utakmice, vjerujem kako ćemo svi odraditi dobar posao i da će sve proći u najboljem redu. Mi ćemo biti dobri domaćini kao i svim drugim klubovima”, kazao je Pandža.

Utakmica 2. kola Premijer lige BiH HŠK Zrinjski – FK Velež igra se u nedelju, 28. jula, na stadion pod Bijelim brijegom s početkom u 20 sati.

(Fena)