Listo: Nakon 13. pobjede prestajem sa takmičiti na mostarskim skokovima

SONY DSC

Lorens Listo, dvanaestorostruki šampion u skokovima s mostarskog Starog mosta, takmičiće se i ove godine na 453. skokovima sa Starog mosta, koji će biti održani 28. jula.

Kako je, u razgovoru za Fenu kazao Listo, ovo će biti njegovo 20. učešće u takmičenju na skokovima sa Starog mosta, a ukoliko pobijedi to će biti njegova 13. pobjeda, nakon koje će prestati da se takmiči na tradicionalnim mostarskim skokovima.

“Ne znam hoće li biti 13. pobjeda, ali ću dati sve od sebe da izvedem što bolja dva skoka, a na žiriju je da odluči da li je to najbolja mostarska lasta. Ja se nadam da je to 13.ta pobjeda, jer bi to značilo prestanak mog aktivnog takmičenja”, kazao je Listo.

Naglasio je se za takmičenje sprema tokom cijele godine.

“Zimi idem u teretanu, radim kardio treninge, a s dolaskom lijepog vremena, od 15. maja do 1. juna, krećem s pripremama odnosno skačem. Prvo skačem sa manjih visina 10-12 metara, pa 15 metara, a vježbam i sa Starog mosta da se spremim za tradicionalne skokove”, kazao je Listo.

Dodao je da 5-7 dana prije samih skokova ne skače, jer se tada odmara da bi mogao izvesti dva bolja skoka.

Kako skokovi sa Starog mosta mogu biti vrlo opasni, Listo kaže da je tokom 20. godišnje takmičarske karijere imao dosta povreda.

“Povreda je bilo dosta, polomio sam tri rebra, povrijedio pršljen, ključnu kost, a povredu glave kad mi natekne oko ili kad mi pomodre prs, a to i ne smatram značajnijom povredom. To je ljubav, to je jače od bilo kakve povrede. Mi ne skačemo ni za nagradu ni za novac. Prvenstveno, ja barem skačem za prvo mjesto i to je meni život zadnjih 20 godina”, istakao je Listo.

Govoreći o planovima za budućnost, kazao je da mu je želja nakon prestanka karijere aktivnog takmičara, da pomogne mladim naraštajima da bi stasali u vrhunske skakače.

“Što se tiče mladih naraštaja, ako nešto ne preduzmemo, neke drastične mjere, doći će do gašenja mostarske laste, jer nemamo puno skakača. To je kriv odnos vlasti i političara prema skakačima i klubu skakača u Mostaru”, kazao je.

U planu ima da napravi školu skokova za djecu, koja bi radila tokom cijele godine.

“Tokom zime trenirali bi u zatvorenom bazenu. a kada bi bile lijepo vrijeme. išli bi kod mosta na skakaonicu. Škola bi bila na profesionalnom nivou, a u radu sa djecom bi učestovali i profesori, dolazili bi i skakači, tako da bi mogli da stvorimo vrhunske skakače koji će ići na takmičenja”, kazao je Listo.

On je pozvao građane iz cijele BiH da dođu u nedelju, 28. jula u Mostar i da prisustvuju skokovima.

(Fena)