Careva džamija u Stocu svečanom akademijom proslavlja 500 godina postojanja

Careva džamija u Stocu obilježava 500 godina od osnivanja, a tim povodom danas su program svečane akademije, na press konferenciji održanoj u Mostarskom muftijstvu, predstavili glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ-e Stolac Mersed ef. Šabanović i Orhan Tikveša.

Svečana akademija, kojom će biti obilježen jubilej pet stotina godina Careve džamije, biće upriličena u petak 26. jula s početkom u 20,30 sati. Pored predstavnika stolačkog medžilisa, na akademiji će se obratiti mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizidć. Premijer Zvizdić je i pokrovitelj istoimene manifestacije posvećene ovom jubileju. 

„Nakon 500 godina svog postojanja i opstojanja u ovom burnom vremenu Careva džamija karakteristična je po mnogo čemu  i  inspiracija je svakom dobrohotnom putniku namjerniku, bilo sa Istoka ili Zapada. Svako od njih iz Stoca ponese svojstvene utiske i oplemenjen se vrati svojoj kući. Careva džamija u Stocu smještena je u prostoru koji je bilo svojevrsno stjecište i raskrrsnica civilizacijskih silnica i tokom svoje istorije predstavljala je primjer suživota, tolerancije, mira i opšteg napretka neophodnog u bilo kome vremenu, ali i mjesto duhovnog smiraja za kojim današnji čovjek svekoliko vapi“, istakao je  predsjednik Medžlisa IZ-e Stolac Orhan Tikveša.    

Glavni imam Mersed ef. Šabanović, osim sadržaja akademije, predstavio je i ostale  programe manifestacije koji traju cijele 2019. godine. Još u martu, BH Pošta objavila je poštansku marku sa fotografijom Careve džamije. U aprilu u Stocu su svoje veče imali učenici bosanskohercegovačkih medresa. U junu je ispred Careve džamije promovisana knjiga hutbi, govora i intervjua mostarskog muftije Salem ef. Dedovića pod nazivom „Riječ nade“. Za septembar najavio je međureligijski susret mladih, na kome će se govoriti o porocima u društvu. Ef. Šabanović je za oktobar najavio održavanje naučnog skupa o stolačkim džamijama, nakon čega će biti štampana i monografija.  Manifestacija će se završiti u novembru promocijom zbornika radova o Aliji Isakoviću.  

„Za nas je to veliki i važan događaj i ovi programi su najmanje što možemo učiniti u povodu ovog jubileja. I zato koristim priliku, pozvati sve građane Stoca, građane drugih religija, sve dobre ljude da dođu na svečanu akademiju“, kazao je ef. Šabanović.

Nakon svečane akademije, uslijediće koncert Ansambla Sultan Mehmed Fatih pod dirigentskom palicom Mehmeda Bajraktarevića. 

Careva džamija u Stocu izgrađena je 1519. godine na ime sultana Selima. Tokom istorije, više puta je popravljana. Namjerno je srušena od strane HV-a i HVO-a  u julu 1993. godine. Obnovljena džamija svečano je otvorena 2003. godine.

(NovaSloboda.ba)