Hadž 2019: Prvi letovi 29. jula sa hadžijama iz Sarajeva, Banjaluke, Goražda i Bihaća

Dvanaest aviona bh. kompanije FlyBosnia prevešće 1.680 bh. hadžija direktnim letovima sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo do Medine, saopšteno je iz IZ BiH.

Tri leta zakazana su za ponedeljak 29. jula, u 7.15, 8,30 i 22,20 sati. U tim avionima put Medine naći će se uglavnom hadžije Sarajevskog, Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva.

Dan kasnije, 30. jula, biće organizovan jedan jutarnji let u 10,15 sati za preostale hadžije iz Bihaćkog muftijstva, i dva leta u večernjem terminu u 22,15 i 22,30 sati za hadžije iz Zeničkog muftijstva.

Četiri leta planirana su za srijedu, 31. jula ujutro u 10  i 10,15 sati, te naveče u 22,15 i 22,30 sati. Ti letovi namijenjeni su za preostali dio hadžija iz Zeničkog muftijstva, zatim hadžije iz Tuzlanskog muftijstva i dio hadžija iz Travničkog muftijstva u avionu broj devet. U posljednjem desetom avionu, koji će poletjeti 31. jula, putovaće drugi dio hadžija Sarajevskog muftijstva i sve ovogodišnje hadžije iz Mostarskog muftijstva.

Posljednjeg, četvrtog dana polaska iz Sarajeva put Medine, u četvrtak 1. avgusta raspoređena su dva leta, u 10 i 10,15 sati. U 11. i 12. sati, u avionu će se naći preostale hadžije iz Sarajevskog muftijstva.

U Sarajevu je juče održan sastanak sa 38 ovogodišnjih hadžijskih vodiča i četiri šerijatske konsultantice za hadžinice. Uputstva vodičima dali su rukovodilac Ureda za hadž Nezim ef. Halilović Muderris i koordinator vodiča Izet ef. Čamdžić.

Vodiči će sve ovogodišnje hadžije pojedinačno obavijestiti o terminima okupljanja i polazaka sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

(NovaSloboda.ba)