Najavljen bogat program ovogodišnjeg Festivala kulture Slovo Gorčina

Ovogodišnje izdanje Festivala kulture Slovo Gorčina, koji će se, od 26. do 28. jula, održavati u Stocu, predstavljeno je u srijedu u mostarskom Centru za kulturu, a organizatori su najavili bogat program u sklopu koga će biti upriličen i Stolački ljetni univerzitet, čija je ovogodišnja tema ‘Otpor’.

Predstavljajući na konferenciji za novinare program Festivala i njegov značaj, predsjednik Upravnog odbora Udruženja Slovo Gorčina Gorčin Dizdar istakao je kako se njegov značaj ogleda u veoma dugoj tradiciji, sada već pedesetogodišnjoj, jer se osim kraćeg prekida tokom rada, Festival održava još od 1972. godine i tako predstavlja jedan od najstarijih festivala u BiH.

“Pored toga što zadržavamo sve poznate i veoma značajne sadržaje festivala, od gostovanja jednog istaknutog pjesnika, a ove godine je riječ o Amiru Brki, preko dodjele nagrada mladim pjesnicima, do gostovanja važnijih imena regionalne glazbene scene poput ovogodišnjeg Rundek kvarteta, Festival svake godine uvodi i neke nove programe”, naveo je Dizdar. 

Član žirija za dodjelu književne nagrade Mak Dizdar za 2019. godinu Adnan Žetica naglasio je kako će se dobitnici nagrada znati u subotu na pjesničkoj večeri, te da je žiri od 53 rukopisa izdvojio deset finalista, koji će učestvovati na Festivalu.

Pri tom je dodao kako prva nagrada osim novčane, uključuje i objavljivanje zbirke poezije, te njenu promociju.

Prošlogodišnji dobitnik treće nagrade i volonter na ovogodišnjem festivalu Srđan Sekulić ocijenio je kako mu je učešće na festivalu pomoglo u karijeri i objavi knjige, te donijelo jedno predivno iskustvo, zbog čega je ove godine odlučio da volontira i pomogne u samom održavanju festivala.

Govoreći o kritičkom mišljenju i ovogodišnjoj temi Stolačkog ljetnog univerziteta ‘Otpor’, predavač na tom univerzitetu Dragan Markovina ustvrdio je kako je neosporna činjenica da su javni univerziteti, nažalost, veoma cijepljeni od kritičke misli posebno zadnjih trideset godina.

“Ako se i pojavi poneki glas on vrlo često bude stigmatiziran, napadnut u medijima, portalima i sl., tako da sam siguran da se prostor neke slobode kritičkog mišljenja izmjestio na nekakvu vrstu margine, to jest na ovakve alternativne festivale i alternativna obrazovanja”, kazao je Markovina. 

Spomenuo je kako su u Evropi, tačnije u Švicarskoj, već razvijeni ozbiljni instituti i univerziteti tog tipa, dok je to u našoj regiji još uvijek u povojima.

Na tom tragu, dodao je, cijela se kreativna kulturna i naučna politika Hrvatske preselila na festivale, a taj se proces počeo događati i u BiH. 

Inače, važna stavka Festivala je i Stolački ljetni univerzitet, čija je ovogodišnja tema ‘Otpor!’, a koji se organizuje u saradnji s Fodacijom Friedrich Ebert u sklopu projekta SEE Democratic Left (Demokratska ljevica jugoistočne Evrope).

Svečano otvorenje Festivala biće upriličeno u petak, 26. jula, na nekropoli stećaka Radimlja, a održavaće se do nedjelje, 28. jula, kada će, među ostalim, biti upriličena i promocija zbirke poezije Prostori, autorice Željane Vukanac, prošlogodišnje pobjednice konkursa.

(Fena)