Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Nešto više oblaka bilo je u centralnim i istočnim područjima.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Bugojno i Ivan Sedlo 17, Sarajevo 18, Zvornik 19, Bihać, Sanski Most, Sokolac i Tuzla 20, Banja Luka, Prijedor i Srebrenica 21, Bijeljina, Brčko, Doboj, Gradačac, Livno i Zenica 22, Grude i Trebinje 23, Stolac 25, Mostar, Neum i Široki Brijeg 27 stepeni.

Danas u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Nešto više oblaka očekuje se u istočnim područjima.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 27 i 33, na jugu do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Planirane aktivnosti poželjno je obaviti tokom jutra, obzirom da će temperature u najtoplijem dijelu dana dostizati visoke vrijednosti.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i sunčevog zračenja, uz izbjegavanje dužih boravaka na otvorenom.

Opšta slika će se djelimično pogoršati i usljed manjka svježine tokom noći.

—–

BIHAMK

Pojačana frekvencija vozila na graničnom prelazu Izačić

Pojačana frekvencija vozila ovoga jutra bilježi se na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Zbog održavanja 47.Internacionalne turističke Una regate, od 17 sati do 24 sata obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu M-5 u centru Bihaća i preusmjerava se na alternativne pravce.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, na ovoj dionici moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog izvođenja deminerskih radova na magistralnom putu M-15 Glamoč-Mlinište na lokalitetu Razvršće u vremenu od 07 do 14 sati, dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja.

Na mostu preko rijeke Plive, na magistralnom putu M-5 kod Jajca, kao i na magistralnom putu M-18 Jošanica-Stup (u Rajlovcu) zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Zbog izvođenja neophodnih radova danas od 08 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu R-418 Mukinje-Mihalji u mjestu Poklečani. Do završetka radova, vozila će saobraćati alternativnim pravcem (Mihalji-Dupovci-Mukinje).

Vozačima na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu. Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)