FUP: U akciji „Krupa“ uhapšene dvije osobe iz Čapljine

Policijski službenici Federalne uprave policije su u okviru operativne akcije kodnog naziva „Krupa“ danas u Čapljini uhapsili dvije osobe – bivšeg policijskog službenika Specijalne policijske jedinice MUP-a RH, inicijala J. M. (1977), za kojim je na snazi više potjernica i naloga za hapšenje izdatih od bezbjedonosnih organa iz Hrvatske i Njemačke, a drugi uhapšeni je osoba inicijala J. M. (1968).

Cilj akcije, koja je realizovana u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadno-hercegovačkog kantona, je dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelom iznuda iz člana 295. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Opštinskog suda u Širokom Brijegu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacije na području opštine Čapljina i uhapšene dvije osobe iz Čapljine.

Navedene osobe se sumnjiče da su unazad osam dana zahtijevali od osobe iz Hrvatske novčani iznos od 250.000 eura, a pri tome joj upućivali ozbiljne prijetnje po život i tijelo nje i njenog maloljetnog djeteta.

Prilikom hapšenja i pretresa navedenih osoba, pronađeni su i oduzeti predmeti koji su korišteni prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će biti kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom provođenja tih aktivnosti pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija  Bosne i Hercegovine, a kako je iz Federalne uprave policije najavljeno, biće nastavljene aktivnosti na realizaciji te operativne akcije.

(Fena)