Johnson obećava novi, odvažni sporazum o Brexitu

Boris Johnson svoju je dužnost novog britanskog premijera započeo u srijedu obećanjem o novom, odvažnom sporazumu o Brexitu s Evropskom unijom do 31.  oktobra, prekorivši “mrgude” i političku klasu koji su, kako je rekao, zaboravili na ljude kojima bi trebali služiti.

Johnson, koji je na toj dužnosti naslijedio Theresu May nakon njene ostavke zbog neuspjeha da zemlju uredno povuče iz EU-a, dolazi na vlast u trenutke nacionalne krize, ali u uvjerenju da će Britaniju do kraja oktobra izvesti iz evropskog bloka.

“Ispunićemo obećanje parlamentu i narodu i izaći iz EU-a do 31. oktobra. Bez ikakvih ‘ako’ ili ‘ali’ “, rekao je Johnson.

“Sklopićemo novi sporazum, bolji sporazum koji će Britaniji omogućiti maksimalne mogućnosti za razvoj novih i uzbudljivih partnerstva s ostatkom Evrope, na osnovu slobodne trgovine i obostrane podrške”, rekao je Johnson.

“Prijateljima u Irskoj i Bruxellesu i širom EU-a” Johnson je poručio da je uvjeren da će se moći postići sporazum bez provjera na irskoj granici, ali bez tzv. ‘backstopa’, tj. zaštitnog mehanizma.

“Naravno da je u isto vrijeme važno da se pripremimo za daleku mogućnost da Bruxelles odbije bilo kakve dalje pregovore i da smo prisiljeni izaći bez dogovora,” rekao je Johnson, prenosi Reuters.

(Fena)