Pretežno sunčano, temperatura do 37 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Sokolac 15, Bugojno i Ivan Sedlo 16, Sarajevo i Srebrenica 17, Livno 18, Tuzla 19, Sanski Most, Zenica i Zvornik 20, Banja Luka, Bihać, Bijeljina i Prijedor 21, Brčko i Doboj 22, Grude 23, Gradačac, Široki Brijeg i Trebinje 24, Mostar, Neum i Stolac 26 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 30 i 35, na jugu do 37 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika je relativno povoljna.

Nakon malo ugodnijeg prijepodneva, u drugom dijelu dana doći će do izraženijih poteškoća kod hroničnih bolesnika, pretežno usljed visokih temperatura i sparine.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i posvetiti maksimalnu pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja.

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, umora, dekoncentracije.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Savjetuje se oprezna vožnja, praviti češće pauze

Zbog održavanja Svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu na divljim vodama “Banja Luka-Vrbas 2019”, danas (25.07.) od 07 do 20 sati, kao i naredna tri dana (do 28.07.) od 08 do 20 sati, obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce na lokalitetu kanjona Tijesno. Za vrijeme obustave, saobraćaj se preusmjerava na alternativni pravac Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Zbog izvođenja deminerskih radova na magistralnom putu M-15 Glamoč-Mlinište na lokalitetu Razvršće od 07 do 14 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, na ovoj dionici moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Jošanica-Stup (u Rajlovcu), Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralne puteve M-5 kod Jajca i M-17 u Vrapčićima i Mostaru.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo izbjegavanje vožnji na duže relacije tokom dana, a ukoliko se, ipak, putuje, savjetujemo češće pauze, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)