Zbog napada na policajce Ališpago zadržan u Tužilaštvu KS

Zulfikar Ališpago, protiv koga se vodi postupak zbog ratnih zločina počinjenih u aprilu 1993. u selu Trusina kod Konjica, predat je sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu zbog sumnje da je napao policijske službenike na području Hadžića.

Osumnjičeni Ališpago će, kako je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao službenik za informisanje u Kantonalnom tužilaštvu Alem Hamzić, biti zadržan 24 sata, te će ga postupajuća tužiteljica ispitati i donijeti odluku o daljim mjerama.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su prethodno saopštili da su službenici Jedinice za saobraćaj uhapsili Ališpagu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “napad na službenu osobu u vršenju poslova bezbjednosti”.

“On je u ulici Donji Hadžići (opština Hadžići) prilikom intervencije fizički napao policijske službenike, nanijevši jednom od njih lakše tjelesne povrede. Povrijeđenom je ljekarska pomoć ukazana od ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu”, navode u MUP-u.

Protiv Ališpage je u toku sudski postupak zbog ratnog zločina u Trusini, a optužnica ga tereti da, kao komandant odreda “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), “nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci zločina budu kažnjeni”.

Prvobitno je bio optužen zajedno s još petoricom pripadnika ABiH – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti postupak je u martu 2014. razdvojen, a nastavljen je u maju 2018., dok je zadnje ročište, zbog zdravstvenog stanja optuženog, održano u martu 2019. godine.

Memić, Hodžić i Bojadžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, pravosnažno su osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistava civila i zarobljenih vojnika u Trusini. Salčin, takođe nekadašnji pripadnik tog odreda, i Hakalović, bivši pripadnik odreda “Neretvica”, oslobođeni su optužbi, prenosi Birn.

(Fena)