Američki bogataš Jeffrey Epstein pronađen bez svijesti u zatvorskoj ćeliji

Bogati američki finansijer Jefferey Epstein, koji je optužen za trgovanje maloljetnim djevojkama, pronađen je ove sedmice bez svijesti u svojoj zatvorskoj ćeliji u New Yorku s vidljivim povredama na vratu, izvijestili su američki mediji u četvrtak.

Nije bilo jasno jesu li povrede rezultat samopovređivanja ili napada, kazala je za Associated Press osoba bliska slučaju.

New York Times, CNN i drugi američki mediji, takođe, su izvijestili o ovom slučaju.

Epstein (66), bio je na liječenju i, prema navodima američkog Zavoda za zatvore, on ostaje u pritvoru u saveznom Popravnom centru u New Yorku. Zapisnici zatvora do kojih je AP došao ne pokazuju nikakve naznake da je odveden u bolnicu.

U saopštenju Zavoda, ne navode se drugi detalji i ne žele komentarisati Epsteinovo stanje. Advokat, koji predstavlja Epsteina, nema komentar.

Za sada se ne zna da li je Epstein sam bio u ćeliji ili je imao cimera. Ovaj zatvor je poznat po jakim mjerama bezbjednosti i zloglasnim zatvorenicima, među kojima su mnogi visoki zvaničnici s Wall Streeta i donedavno meksički narko bos Joaquin “El Chapo” Guzman.

Epstein je optužen za seksualno zlostavljanje desetak maloljetnih djevojaka početkom 2000-ih. Sudija je prošle sedmice odbio da mu odredi kauciju, kazavši kako bi mogao pobjeći iz zemlje ako bude pušten na slobodu. Sudija je, takođe, rekao da je Epstein opasan za javnost zbog svojih “nekontrolisanih” nagona usmjerenih prema maloljetnim djevojkama.

Zloglasnim zatvorenicima, kao i onim koji su optuženi za seksualne zločine nad djecom,  često se pruža dodatna zaštita od napada drugih zatvorenika. Ali, nije odmah bilo jasno koje su mjere preduzete u Epsteinovom slučaju.

(Fena)