Kovčeg s tijelom poginulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog stigao u Hrvatsku

Na zagrebački aerodrom NATO-ovim avionom u petak ujutro stigao je kovčeg s poginulim hrvatskim vojnikom Josipom Briškim, koji je dočekan uz najviše vojne i državne počasti.

Na zagrebački aerodrom, u ranim jutarnjim satima sletio je američki transportni avion C-17, kojim je u Hrvatsku prevezen preminuli hrvatski vojnik Josip Briški, koji je poginuo u terorističkom samoubilačkom napadu u Kabulu.

Američki avion u noćnim satima poletio je iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je komandant NATO misije „Resolute Support“ general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast, saopšteno je iz MORH-a.

Na zagrebačkom aerodromu organizovan je svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog, kome je, uz porodicu, prisustvovala predsjednica Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga  Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, podpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog štaba OS RH general zbora Mirko Šundov sa saradnicima, te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, prenosi Hina.

Dočeku su prisustvovali i predstavnici zemalja članica NATO saveza, SAD, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.

Josip Briški bi uz vojne počasti trebao biti pokopan u subotu.

U Ministarstvu odbrane i kasarnama širom Hrvatske, kao i misijama u svijetu u kojima učestvuju hrvatski vojnici, juče su otvorene knjige žalosti.

(Fena)