Maja Milinković na “Konjičkom kulturnom ljetu 2019”

Na repertoaru „Konjičkog kulturnog ljeta 2019“, sinoć je u Ljetnom kinu Narodnog univerziteta Konjic održan koncert Maje Milinković.

Bh. pjevačica Maja Milinković je prije šest godina rodno Sarajevo zamijenila Lisabonom, a pop i rock muziku, koju je tada izvodila, fadom. Tema pjesama su uglavnom ljubav, saudade, duša. Sarajevska autorica i interpretatorica portugalske muzike na svojim koncertima redovno kombinuje sevdah sa fadom donoseći najljepše kompozicije iz oba pomenuta žanra.

Konjičani i brojni gosti su uživali, izrazivši oduševljnje kompozicijama sa novog albuma “Fadolinka“, koji je izašao 25. maja u Portugalu u izdanju portugalske izdavačke kuće Sevenmuses musicbooks, a početkom juna u izdanju BHRT Muzičke Produkcije za područje Bosne i Hercegovine. Na albumu se nalazi 12 kompozicija fada i sevdalinke, od kojih 5 originalnih fado kompozicija u Majinom autorstvu, od kojih je jedna već predstavljena javnosti u sklopu najave albume pod nazivom Não há fado sem saudade/Nema fada bez čežnje, četiri sevdalinke, i dva fada iz repertoara Amálie Rodrigues, od kojih je jedna prevedena na naš jezik.

Uz emotivnu i filigranu vokalnu interpretaciju na koju nas je Maja već navikla i zvuke portugalske gitare, album Fadolinka je multikulturalni projekat, koji spava dvije muzičke tradicije i gurmanski album za ljubitelje istinskih univerzalnih vrijednosti koje nikada ne stare.

S. H.

(NovaSloboda.ba)

Foto: Vehid Šišić