“Pravo na grad”: Mostarski dehidrirani mulj odvozi se na nepoznatu lokaciju

Nevladina organizacija “Pravo na grad” objavila je fotografije, na kojima se vidi da se u blizini mostarskog pročistača otpadnih voda, na otvorenom prostoru, suši mulj iz pročistača.

Na fotografijama se vide tragovi mulja na obližnjoj cesti, pa iz “Prava na grad” tvrde kako se taj potencijalno opasni dehidrirani mulj odvozi na nepoznatu lokaciju.

“Prema svemu sudeći, neko se odlučio poigrati metodom ‘solarnog sušenja mulja’. Tražimo odgovor od gradonačelnika Bešlića ko je odlučio da se na ovaj, vrlo primitivan način, tretira mulj. Sasvim je jasno da je cilj bio povećati udio suhe materije u mulju, ali se to ne radi na ovaj način, a posebno ne kada je u pitanju mulj koji sadrži opasne spojeve i to vrlo dobro znaju svi u Gradskoj upravi, a prije svih gradonačelnik Bešlić”, saopšteno je iz “Prava na grad”.

Zbog odlaganja dehidriranog mulja na regionalni deponij na Uborku, mještani okolnih naselja i aktivisti u junu su deset dana u blokadi držali to mostarsko odlagalište otpada.

Analiza Federalnog zavoda za agropedologiju pokazala je da dehidrirani mulj sadrži visoke koncentracije teških metala i drugih hemijskih spojeva, a nakon inspekcijskog nadzora federalna inspektorica Alma Kereš u svom je rješenju navela kako zbog povišenih količina PAH-ova, HCH, TPH i PCB, dehidrirani mulj ne može se smatrati neopasnim ili komunalnim otpadom, te se stoga ne može ni odlagati na deponiju Uborak, koji može primati samo neopasni komunalni otpad.

Nakon što su mještani i aktivisti postigli sporazum s mostarskim gradonačelnikom o deblokadi Uborka, nastavljeno je odlaganje komunalnog otpada na to odlagalište, ali se ne zna gdje završava bolnički otpad i dehidrirani mulj s pročistača otpadnih voda.

Nevladine organizacije u više su navrata izražavale bojazan da se bolnički otpad i dehidrirani mulj nepropisno deponiraju na divljim odlagalištima, čime se ugrožava zdravlje stanovnika Mostara i okolnih mjesta.

(Fena)