„Mostarsko ljeto“: Održan koncert „Od melodije do poezije“

Na pozornici ispred Centra za kulturu Grada Mostara, sinoć je, u okviru „Mostarskog ljeta“, održan koncert „Od melodije do poezije“.

Nastupili su Selma Hadrović – Schauls – klavir, vokal. Mustafa Šantić – harmonika, klarinet, vokal i Orhan Maslo – udaraljke.

Selma Hadrović – Schauls, profesorica muzike koja se intenzivno bavi svojom profesijom, vrlo uspješno se ogleda i u stihu. Ona je pjesnikinja najosjetljivijih vibracija, koja svoja iskustva, svoje životne sekvence – pakuje u stihove i tako postaje sigurnija da nije uzaludu traćeno proživljeno vrijeme, ma otkud bilo napadnuto raznim izazovima i natruhama današnje dekadencije. Neobičan je sistem slika, posve originalan u pjesničkom izražaju ove autorke: pjenasti oblak, pa još zlatom presvučen; bijeg leptira kako bi spasio svoje šarenilo, ali – nespasivo je šarenilo leptira koji se svojim krilcima opire vjetru… I još bezbroj je sličnih slikovnih izražaja koji se provlače kroz ovaj rukopis.

Mustafa Šantić direktor je Muzičke škole u Muzičkom Centru Pavarotti. Šantić tumačeći pojmove sevdah i sevdalinka, tvrdi da to nije isto.

“Kad smo mi u Mostar Sevdah Reunionu izdali svoj prvi album, tražili smo prevod riječi sevdah. Gledano iz nekog arapskog ugla, to je tečnost koja kruži tijelom i u određenim momentima izaziva različitu emociju, može biti tuga, radost, ponos, jad, dert… Kad to posmatramo iz bh. ugla, sevdalinka je muzičko-poetska forma. U sevdah ne morate pasti samo slušajući sevdalinku, uzrok može biti lijepa žena, prelijepa priroda, pecanje ribe…”, objašnjava Šantić.

Orhan Oha Maslo je voditelj mostarske Rock škole, nekadašnji član i perkusionista  Dubioza Kolektiva i čovjek  čiji se cijeli radni vijek veže za muziku, ali i želja da uvežu  mlade ljude sa istim interesima  i da zajediničkim snagama izgrade sistem koji ulaže u urbani muzičko-kulturni razvoj mladih, koji je u skladu sa vremenom i kakav i priliči gradskoj sredini.

(NovaSloboda.ba)