Najbolji šahisti dolaze na prvenstvo FBiH u Mostar

Šahisti i šahistkinje iz svih krajeva FBiH, takmičiće se za titulu najboljeg, u sklopu trinaestog pojedinačnog otvorenog seniorskog prvenstva Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, koje se ove godine održava u Mostaru. 

U organizaciji Šahovskog saveza FBiH i tehničkoj organizaciji Šahovskog kluba ”Mostar”, prvenstvo će biti održano od 1. do 4. avgusta u Studentskom hotelu.

Ceremonijal otvaranja prvenstva održaće se u sali Studentskog hotela u Mostaru, 1. avgusta s početkom u 12,30 sati, dok će prvo kolo biti odigrano istog dana u 13 sati.       

Pravo učešća na turniru imaju igrači koji se na FIDE rejting listi nalaze pod BiH, ako su državljani BiH s prebivalištem u Federaciji ili su nastupili na Premijer ligi BiH u 2019. za klub iz FBiH, te svi omladinci i omladinke iz BiH do 20 godina, bez obzira u kome šahovskom savezu su registrovani.

Na prvenstvu će se primjenjivati Švicarski sistem od sedam kola, uz FIDE tempo igre (90 minuta za cijelu partiju uz bonifikaciju od po 30 sekundi po potezu, počevši od prvog).   

Nakon zatvaranja prvenstva, biće upriličena dodjela pehara, nagrada i priznanja. Najboljima će, pored titule pobjednika 13. pojedinačnog prvenstva ŠS FBiH, biti uručene novčane nagrade. 

(NovaSloboda.ba)