Oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. Kiša većinom pada na sjeveroistoku Bosne i lokalno u centralnim i istočnim područjima.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac 16, Bugojno 17, Sarajevo 19, Tuzla i Zvornik 20, Bihać, Doboj, Gradačac i Sanski Most 21, Banja Luka, Bijeljina, Brčko, Livno, Mostar, Prijedor i Široki Brijeg 22, Grude i Trebinje 25, Neum 28 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar većinom slab do umjerene jačine jugoistočnog smjera. Uz grmljavinske oblake su izgledni jači udari vjetra.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 23 i 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su loše.

Prolazak fronta iznad Bosne i Hercegovine, kod osjetljivih osoba uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti, što će dodatno pogoršati visoke temperature u većem dijelu dana.

Hroničnim bolesnicima savjetujemo suzdržavanje od jačih napora, a učesnicima u saobraćaju oprezniju vožnju, posebno u poslijepodnevnim satima.

Poželjno je izbjegavati i duže zadržavanje na suncu, te postupati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi.

—–

BIHAMK

Duga zadržavanja na graničnom prelazu Hum

Duga zadržavanja na izlazu iz naše zemlje bilježimo na graničnom prelazu Hum. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Zbog održavanja Svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu na divljim vodama “Banja Luka-Vrbas 2019”, još danas u vremenu od 08 do 20 sati, obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce na lokalitetu kanjona Tijesno. Za vrijeme obustave saobraćaj će se preusmjeravati na alternativni pravac Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, na ovoj dionici moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Jošanica-Stup (u Rajlovcu), Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralne puteve M-5 kod Jajca i M-17 u Vrapčićima i Mostaru., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)