Crna Gora će od Hrvatske tražiti izručenje člana “kavačkog klana” Miloša Radonjića

Crna Gora će uputiti zahtjev Republici Hrvatskoj za izručenje crnogorskog državljanina Miloša Radonjića, koji je uhapšen prošlog četvrtka u Slavonskom Brodu zbog falsifikovanja dokumenata, potvrđeno je Hini u crnogorskom ministarstvu pravosuđa.

Pojedini crnogorski mediji objavili su informaciju da je zahtjev za ekstradiciju Miloša Radonjića, koji se smatra visokorangiranim članom “kavačkog kriminalnog klana”, već upućen u Zagreb, a u crnogorskom ministarstvu pravosuđa kažu da tek treba započeti postupak izručenja.

U slučaju izručenja Crnoj Gori, Radonjića očekuje i kazna zatvora od 4 mjeseca na koju je osuđen zbog krivičnog djela nedopuštenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Prema saznanjima crnogorskih istražilaca, Miloš Radonjić je navodno visokopozicionirani član “kavačkog kriminalnog klana” iz Kotora, koji je već godinama u ratu sa suprotstavljenim “škaljarskim klanom” iz istog crnogorskog grada. U sukobu ta dva klana, koji je počeo krajem 2014. godine, kada je u španskoj Valenciji nestao teret s 200 kilograma kokaina, do sada je širom regije i Europe ubijeno više od 30 osoba.

Miloš Radonjić je na naslovnice crnogorskih medija došao nakon što je na njega pokušano više atentata. Četiri puta je bio meta napada, a za posljednji pokušaj njegovog ubistva policija i tužilaštvo terete dvojicu članova suprotstavljenog “škaljarskog klana”.

Mediji u Hrvatskoj ranije su objavili da je Radonjić uhapšen nakon što je, navodno, priložio lažne dokumente uz zahtjev za izdavanje pasoša u Novoj Gradiški. Nakon hapšenja, priveden je u Županijski sud u Slavonskom Brodu, gdje mu je određen istražni zatvor, a kasnije se ispostavilo da je za njim crnogorski Interpol raspisao međunarodnu potjernicu “radi osiguravanja prisustva u krivičnom postupku koji se protiv Miloša Radonjića vodi zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

(Fena)