Đukić: Bošković i HDZ u svađi sa evropskim standardima

Mi u Demokratskoj fronti radujemo se izmjenama Izbornog zakona na temelju preporuka i mjera iz Mišljenja Europske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU, kazala je danas zastupnica DF-a u Parlamentu Federacije BiH Mara Đukić odgovarajući na tvrdnje zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladena Boškovića, koji se ustvrdio da se DF nalazi u panici.

“Vidjeće Bošković ko se nalazi u panici, kada se proces izmjena Izbornog zakona krene odvijati po mjerama i preporukama Evropske komisije. U tim mjerama i preporukama nigdje ne stoji vaš izmišljeni konstrukt o tzv.legitimnom predstavljanju naroda, pa zato vi u HDZ-u od implementacije preporuka i mjera iz Mišljenja EK bježite kao đavo od krsta”, rekla je Đukić.

“Misleći da napada Demokratsku frontu, Bošković ne vidi da se u stvari svađa sa evropskim standardima i mišljenjem Evropske komisije. Razumijemo da mu je teško pročitati Mišljenje EK. Ponavljamo stavove Evropske komisije i nikad nam ih neće dosaditi ponavljati kako bi Boškoviću i svim ostalim ‘boškovićima’ postalo jasno da bilo kakvo jačanje etno-nacionalnih principa znači udaljavanje Bosne i Hercegovine od evropskih standarda”, dodala je Đukić.

Ona je navela da je otužno Boškovićevo hvalisanje o tome kako je HDZ kroz Dom naroda uspio da blokira DF-ov i SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o izbornim jedinicama.

“Upravo, preporuke Evropske komisije jasno kažu da je sadašnja uloga Doma naroda u potpunosti nespojiva sa evropskim standardima i da se uloga Doma naroda mora redukovati. Tek ćemo da vidimo HDZ-ovu paniku kada slijedom implementacije Mišljenja EK u Parlamentu FBiH izgube tu polugu za blokade, i tek će tad HDZ zažaliti što je tražio hljeba preko pogače”, zaključila je Đukić.

S. R.

(NovaSloboda.ba)