Platforma za progres: Hrvatska uporno omalovažava Bosnu i Hercegovinu

Dobrosusjedski odnosi znače poštovanje, uzajamno pomaganje i kooperaciju.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska dijele oko 1000 kilometara zajedničke granice. Hrvatska često daje izjave kako joj je Bosna i Hercegovina najvažniji susjed. Međutim, izjave deklarativne podrške ne prate akcije na terenu, navodi se u saopštenju Platforme za progres.

“Ponašanje Hrvatske prema Bosni i Hercegovini se često može okarakterisati kao omalovažavanje i poniženje. Hrvatska gradi Pelješki most, ignorišući zabrinutost koja dolazi iz BiH. Uzgred rečeno, most se pravi novcem iz EU fondova, a radove izvode Kinezi. Pored toga, Hrvatska ne rješava pitanje imovine naših građana u Hrvatskoj”, stoji u saopštenju..

Hrvatska, ističe se, neće da gradi most u Bosanskoj Gradišci, beskonačno odugovlačeći procedure. Hrvatski predstavnici pokušavaju na razne načine predstaviti građane BiH kao radikalne ekstremiste.

“Hrvatska sada ide korak dalje i opasno ugrožava zdravlje građana Bosne i Hercegovine. Naime, i pored oštrog protivljenja građana Bosne i Hercegovine i njenih političkih predstavnika vezanih za planirano odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini naše države, građani Bosne i Hercegovine nailaze na ignorisanje od strane Hrvatske koja nastavlja sa svojim planovima”, nagkašava se u saopštenju.

.

Vrijeme je da Bosna i Hercegovina i njeni građani odgovore recipročno. Građani imaju moć da bojkotuju hrvatske proizvode i zaobilaze hrvatska odmarališta, a institucije Bosne i Hercegovine treba da se bore za interese BiH u međunarodnim forumima uključujući i arbitraže i sudove.

“Moramo konačno shvatiti da u međunarodnim odnosima nema ljubavi, nego samo interes.

Vrijeme je da se i mi počnemo brinuti o vlastitim interesima i da ustanemo u njihovu zaštitu.

Nakon presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za udruženi zločinački poduhvat koji su vodili HDZ Hrvatske i BiH,  Bosna i Hercegovina još uvijek očekuje službeno izjašnjavanje institucija Republike Hrvatske, odnosno jasno distanciranje te države od ideologije, koja je dovela do tog zločina u kojem je učestvovala zajedno sa akterima iz Bosne i Hercegovine”, kaže se na kraju saopštenja Platforme za progres.

(NovaSloboda.ba)