Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša je registrovana u Hercegovini, Krajini i centralnim područjima Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 9 stepeni, Ivan Sedlo 14, Sokolac 15, Bugojno i Livno 16, Sarajevo, Srebrenica i Tuzla 17, Bijeljina, Sanski Most, Trebinje i Zenica 18, Banja Luka, Bihać, Doboj, Grude, Prijedor i Široki Brijeg 19, Brčko, Gradačac, Mostar, Neum, Stolac i Zvornik 20 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili lokalno jačim pljuskom.

Vjetar slab do umjerene jačine sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 27 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

Mada će frontalni poremećaj uzrokovati jačanje tegoba kod osjetljivih osoba, opšta slika će, zahvaljujući osvježenju, padavinama i nižim temperaturama, ipak biti ljepša u odnosu na protekli period.

Moguće su meteoropatske reakcije u vidu promjene raspoloženja, glavobolje, dekoncentracije, izraženije u drugom dijelu dana.

—–

BIHAMK

Vozi se po mokrom kolovozu

Kolovoz je jutros na pojedinim dionicama mokar ili vlažan, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja upozoravamo na putevima koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana je u gradskim centrima. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, na ovoj dionici moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Jošanica-Stup (u Rajlovcu), Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralne puteve M-5 kod Jajca i M-17 u Vrapčićima i Mostaru.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)