U Sarajevu protesti ispred Ambasade Hrvatske protiv izgradnje deponije na Trgovskoj gori

Protesti protiv moguće izgradnje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, održani su danas ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu.

Kako je kazala predstavnica organizacije “Climate Save Bosnia” Maida Šabeta, odluka o izgradnji deponije će biti donesena u septembru, a Trgovska gora na granici Hrvatske i BiH je, kako je navela, jedina lokacija koja se razmatra.

“Gradnja deponije direktno ugrožava 300.000 građana BiH, najviše iz opštine Novi Grad i Unsko-sanskog kantona, a na udaru je i rijeka Una”,upozorila je Šabeta.

Naglašava da bi nuklearni otpad ugrozio turizam, poljoprivredu i kompletno geografsko područje, a vjerovatno bi se većina ugroženog stanovništva morala iseliti.

“Sjetimo se i da je to područje veoma trusno i podložno zemljotresima, a moramo napomenuti i da studija procjene uticaja na okolinu u Hrvatskoj nije urađena kako treba, što su potvrdili eksperti iz BiH i Hrvatske. Trgovska gora je tako nageta da će najveći negativni uticaj imati na BiH”, objasnila je.

Dodaje da organizacije koje učestvuju u protestima neće odustati od zaustavljanja ovog projekta, te da je predato pismo institucijama BiH i Hrvatske, u kome se zahtjeva adekvatno reagovanje, a ukoliko se to ne desi biće preduzete pravne radnje.

(Fena)