Finansijskoj policiji FBiH naloženo da izvrši nadzor nad poslovanjem Aluminija

Tužilaštvo HNK-a naložilo je Finansijskoj policiji FBiH da izvrši nadzor nad finansijskim poslovanjem svih uprava mostarskog Aluminija, saznaje se u utorak iz Ureda glavnog kantonalnog tužioca..

Pored toga, Tužilaštvo je naložilo da se tim nadzorom obuhvati cjelokupan period od posljednje kontrole Finansijske policije pa do dana obavljanja nadzora, kao i da na tim poslovima angažuje dovoljan broj ovlaštenih službenih osoba Finansijske policije.

Takođe, naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta, te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje.

Nadalje, naloženo je da se izvrše provjere i sačini analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s “velikim” dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje krivičnih djela i otkrivanja počinilaca.

Uporedo s tom aktivnošću, Tužilaštvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužilaštvu, i to: Ivi Bradvici, Željku Kordiću, Nikici Ljubiću, Ružici Udovičić, Mariju Gadžiću i Draženu Pandži, te predsjednicima nadzornih odbora.  

U narednom periodu, uslijediće pozivanje i preostalih članova pojedinih uprava, te predsjednika i članova nadzornih odbora iz pojedinih perioda rukovođenja Aluminijem, navodi se u priopćenju.  

 Iz Tužilaštva naglašavaju kako je od njihovog zadnjeg priopćenja, tj. javnog poziva, Tužilaštvo HNK-a zaprimilo svega jednu krivičnu prijavu od Udruženja malih dioničara “Aluminija” d.d. Mostar.

“Tužilaštvo HNK-a profesionalno postupa u svim gore navedenim predmetima i još jedanput odbacuje insinuacije o neprofesionalnosti i političkom uticaju i zahvaljuje pojedinim medijima koji su svojim objektivnim pisanjem, te prezentiranjem pojedinih dokaza i činjenica postali koristan izvor informacija za ovo Tužilaštvo”, zaključuje se u saopštenju.   

(Fena)