Kosovo pred vanrednim parlamentarnim izborima

Ramuš Haradinaj, koji je prije deset dana podnio ostavku na mjesto kosovskog premijera, pozvao je poslanike u parlamentu da ne odgađaju raspisivanje vanrednih izbora.

Haradinaj je neopozivu ostavku podnio nakon što je iz haškog tužilaštva dobio poziv za saslušanje za zločine, koje su počinili pripadnici OVK na Kosovu 1999. i 2000. godine.

Odbacio je navode koalicionog partnera, inače predsjednika kosovskog parlamenta Kadrija Veselija, da njegov čin predstavlja “političku kalkulaciju”.

Sada se čeka tumačenje Ustavnog suda, s obzirom da kosovski ustav ne predviđa šta se događa kada premijer podnese ostavku.

Veseli je ranije kosovskim medijima kazao kako se ne protivi vanrednim izborima, te dodao kako postoji dva načina kako da do njih dođe – prvi je da predsjednik kosova Hashim Thaci raspiše izbore, a drugi da parlament donese odluku o raspuštanju.

“Vrijeme je za donošenje odluka. Pozvao sam svoje kolege iz političkih stranaka da se okupe u parlamentu, da se dogovorimo o njegovom raspuštanju i o datumu izbora”, rekao je Veseli za RTK.

(Fena)