Mlada u starosti

Hollywoodska zvijezda, kraljica aerobika, politička aktivistkinja, Jane Fonda (81), danas se osjeća mlađom nego prije 60 godina.

To je sama potvrdila u intervjuu za časopis „Vogue“, povodom godišnjice njenog prvog pojavljivanja na naslovnoj strani ovog glamur magazina, objavljenog u julu 1959. godine.

Fonda, koja je kao seks simbol „Barbarella“, i ličnim protestima protiv rata u Vijetnamu punila naslovne strane časopisa, obrazložila je nevjerovatnu  procjenu same sebe, svojim tadašnjim stanjem uma. Iako to nije bila po izgledu lica, „unutar“ same sebe je bila stara osoba.

Bila je veoma, veoma nesretna, nije znala šta se dešava u svijetu, nije imala snove, nije imala ciljeve, nije imala budućnost. Njeno depresivno raspoloženje, još kao mlade žene, vuklo je korijene iz njenih iskustava iz djetinjstva. Njena majka je počinila samoubistvo kada je imala dvanaest godina. Susreti se sa američkjim vojnicima, koji su joj govorili o ratu u Vijetnamu, promijenili su njen život, rekla je za Vogue.

Shvatila je da nešto mora učiniti, a njena politička angažovanost joj je pomogla da razvije samu sebe. A bez toga angažmana, ne bi nikada doživjela današnju starost.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)