„Mostarsko ljeto“: Bosansko kulturno nasljeđe u evropskim vidicima

Međunarodni forum Bosna i Muzej Hercegovine iz Mostara organizovali su internacionalnu konferenciju Jedinstvo i razlike u Evropi. U okviru tog programa, održana je javna rasprava “Bosansko kulturno nasljeđe u evropskoj pluralnosti”. Rasprava je održana u Centru za kulturu Mostar, a u okviru „Mostarskog ljeta 2019“.

Bosansko pitanje je tabuizovano u okviru različitih formi nacionalizma, fundamentalizma i fašizma. U svojoj temeljnoj mogućnosti, to pitanje je neodvojivo od ideje slobode i dostojanstva pojedinca, te prava na različitosti, štićeno demokratski legitimnim pravnim poretkom.

Nasuprot tog životno važnog pitanja, različiti su oblici autoanesteziranosti bosanskih ljudi, izloženih različitim oblicima ideologijskih i administrativnih tortura dugog trajanja.

Bosanskohercegovačko, a zapravo bosansko istorijsko trajanje nije ni shvatljivo ni održivo izvan stalnog kritičkog preispitivanja svih dimenzija društvene pluralnosti. Pitanje o tom trajanju je u velikoj mjeri nerijetko prokazivano kao upitno. Organizatori žele to pitanje držati otvorenim za sva epistemološka razmatranja.

U okviru ove javne rasprave, predstavljena su dva broja časopisa Forum Bosnae – Bosansko četvoroevanđelje: Sofijski odlomci, ur. Mehmed Kardaš, i Forum Bosnae: Lejla Nakaš, Paratekstualnost u bosanskoj srednjovjekovnoj književnosti.

(NovaSloboda.ba)