Džaferović: Optužbe Kolinde Grabar-Kitarović utemeljene na vokabularu UZP-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je kako posljednje izjave koje je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović iznijela prilikom posjete Izraelu, u kojima iznosi optužbe da je BiH “pod kontrolom militantnog islama”, te da “BiH upravljaju ljudi povezani sa Iranom i terorističkim organizacijama”, predstavljaju gnusne optužbe koje nisu potkrijepljene nikakvim dokazima.

Džaferović je u reagovanju naglasio da je svima u Evropi i svijetu jasno da se radi o “lažima koje fabrikuje agresivna i ksenofobna politika zvaničnog Zagreba prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima koja ima sve elemente fašizma”.

“Izjave predsjednice RH predstavljaju isti onaj propagandni vokabular, kojim su se služili osuđeni ratni zločinci i rukovodioci tzv. Herceg-Bosne, kada su pokušavali pravdati monstruozne zločine koje su činili nad Bošnjacima. Umjesto da se ogradi od posjete podpredsjednika Sabora Milijana Brkića osuđenom ratnom zločincu Bruni Stojiću, što bi učinila predsjednica svake civilizovane zemlje, Grabar-Kitarović je na ovaj način dala podršku toj politici udruženog zločinačkog poduhvata, koja je pravi izvor nestabilnosti i potkopavanja mira u regionu”, naveo je član Predsjedništva BiH.

Džaferović je pozvao predsjednicu R Hrvatske da se pozabavi rastućom radikalizacijom i militantnim neofašističkim pokretima u svojoj zemlji, umjesto da se bavi tuđim dvorištem i napadima s ciljem nanošenja štete ugledu BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(Fena)