SDP BiH: Izjave predsjednice Hrvatske su štetne poput nuklearnog otpada

Socijaldemokratska partija BiH poziva predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović da prestane sa iznošenjem neistinitih i uvredljivih tvrdnji o stanju u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju SDP-a Bih.

Neprihvatljiva je i zapravo bezobrazna izjava predsjednice susjedne zemlje o navodnoj prijetnji militantnog islama iz Bosne i Hercegovine. Jedini politički faktor u međudržavnim odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa militantnom pozadinom, kako se navodi, jeste HDZ, stranka iz koje dolazi Grabar-Kitarović.

“Radi se o političkom subjektu za koga je sudskim putem potvrđen doprinos i učešće u Udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Umjesto izvinjenja žrtvama i nadoknađivanja ratne štete, Grabar-Kitarović i njene stranačke kolege veličaju zločince, posjećuju ih u zatvorima, a zločine pokušavaju pravdati navodnom fantomskom prijetnjom militantnog islama.

Posebno je uvredljivo što Grabar-Kitarović poruke šalje iz Izraela, s obzirom da je genocid u Evropi u proteklom stoljeću počinjen upravo nad dva naroda, Jevrejima i bosanskim Muslimanima. Umjesto da Hrvatska traži način da doprinese da se rane iz prošlosti zaliječe, a žrtve na svim stranama dobiju zasluženo poštovanje i zaštitu, Grabar-Kitarović očito namjerno oživljava predrasude i falsifikuje činjenice.

Ovim postupcima se oživljavaju ratne ideologije, a građani Bosne i Hercegovine se očito ciljano predstavljaju kao prijetnja i neprijatelji ne samo susjedima, nego i međusobno jedni prema drugima”, stoji u saopštwenju SDP-a BiH.

SDP BiH poziva institucije EU i te sve domaće činitelje pravnog poretka, uključujući međunarodne institucije, da osude postupke Republike Hrvatske koja, konačno, mora snositi konkretne političke posljedice za svoje militantne i neprijateljske postupke i stavove prema Bosni i Hercegovini.

“Nadamo se da istup Kolinde Grabar-Kitarović nije samo uvod kojim se pokušava opravdati pravljenje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj Gori, na granici sa Bosnom i Hercegovinom. U ovom trenutku, od spomenute deponije, po Bosnu i Hercegovinu su toksičnije samo izjave i postupci HDZ-ovog rukovodstva Hrvatske, predvođenog Kolindom Grabar-Kitarović”, ističe se na kraju saopštenja SDP-a BiH.

S. R.

(NovaSloboda.ba)