Sutra počinje šahovsko prvenstvo FBiH

Ceremonija otvaranja trinaestog pojedinačnog otvorenog seniorskog prvenstva Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održaće se u sali Studentskog hotela u Mostaru, u četvrtak, a. avgusta s početkom u 12,30 sati, dok će prvo kolo biti odigrano istog dana u 13 sati. Na ceremoniji otvaranja biće prisutni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, istaknuti šahisti, te brojni ljubitelji plemenite igre.         

Na prvenstvu se očekuje preko 50 šahista i šahistkinja iz svih krajeva FBiH. Svoje učešće, između ostalih, potvrdio je velemajstor Emir Dizdarević.

Pravo učešća na turniru imaju igrači koji se na FIDE rejting listi nalaze pod BiH, ako su državljani BiH s prebivalištem u Federaciji ili su nastupili na Premijer ligi BiH u 2019. za klub iz FBiH, te svi omladinci i omladinke iz BiH do 20 godina, bez obzira u kome šahovskom savezu su registrovani.

Na prvenstvu će se primjenjivati Švicarski sistem od sedam kola, uz FIDE tempo igre (90 minuta za cijelu partiju uz bonifikaciju od po 30 sekundi po potezu, počevši od prvog).   

Na kraju prvenstva, najboljima će, pored titule pobjednika 13. pojedinačnog prvenstva ŠS FBiH, biti uručene novčane nagrade. 

Ovogodišnje prvenstvo trajaće od 1. do 4. avgusta, a održava se organizaciji Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine i tehničkoj organizaciji Šahovskog kluba ”Mostar”.      

(NovaSloboda.ba)