Rami Brkiću će se suditi u Opštinskom sudu Sarajevo

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje, kojim je vođenje postupka protiv bivšeg policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Rame Brkića, optuženog za davanje mita, preneseno na mjesno nadležni sarajevski Opštćinski sud.

Tužilaštvo BiH je nedavno predložilo prenošenje nadležnosti, uz obrazloženje da je Apelaciono vijeće Suda ukinulo presudu kojom je sutkinja Azra Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja mita i kojom je nadležnost za vođenje predmeta prenesena na Općinski sud, a koja je ranije bila optužena s Brkićem i Senadom Šabićem, koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana potjernica.

Na istom ročištu je istaknuto da je kompletan spis u predmetu “Miletić” morao biti dostavljen Opštinskom sudu u Sarajevu i da Tužilaštvo kod sebe nema nijedan dokaz.

Brkića je Državni sud u novembru 2015. godine pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja mita i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja, a u istom predmetu je s njim osuđen i Šabić, na deset godina zatvora.

Obojica su kasnije bili optuženi u predmetu sa sutkinjom Državnog suda Azrom Miletić, a optužnica ih tereti da su sutkinji preko posrednika nudili mito kako bi im se umanjila kazna ili da se oslobode krivice u žalbenom postupku koji je tada vođen, prenosi BIRN BiH.

Brkić i Šabić su potom napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić, koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja mita i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je dalje vođenje postupka preneseno na Opštinski sud Sarajevo.

Brkić je sredinom juna ove godine izručen iz Slovenije, gdje je uhapšen po potjernici.

(Fena)