NATO: Ne želimo novu trku u naoružanju

NATO je saopštio kako je dogovorio odbrambeni paket mjera u cilju odvraćanja Rusije po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg i kratkog dometa (INF) između SAD i Rusije, prenose agencije.

Iz NATO-a su istakli kako će njegov eventualni odgovor biti odmjeren i uključivati samo konvencionalno oružje.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je kako neće biti ishitrenih poteza Alijanse, koja neće slijediti ono što čini Rusija.

„Mi ne želimo novu trku u naoružanju“, rekao je Stoltenberg.

Evropski zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi,  ako sporazum propadne, Evropa ponovo mogla postati arena za nuklearne rakete srednjeg dometa, koje bi nagomilavali SAD i Rusija, prenosi Al Jazeera Balkans.

Generalni sekretar NATO-a na sličan način je okrivio Rusiju za ono što je opisao kao ponovljeno kršenje ugovora.

Stoltenberg je rekao kako Alijansa „žali što Rusija nije pokazala želju i preduzela korake da ispuni međunarodne obaveze“, prenosi agencija AP.

Američki zvaničnici tvrdili su kako Rusija ne samo da krši sporazum i razvija zabranjeno oružje, već i kako je Kina izrađivala slično oružje koje nije u skladu sa sporazumom, a da se jedino SAD ponašao u skladu sa paktom o kontroli oružja.

Agencija AP navodi kako će SAD sad biti slobodme razvijati oružane sisteme koji su prethodno bili zabranjeni.

Washington planira probu takvog oružja u narednim sedmicama, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, koji je tražio da ne bude imenovan.

(Fena)