Besplatni dermatološki pregledi u Mostaru

Besplatni dermatološki pregledi, edukacije i savjetovanja pod motom “Za bezbrižno ljeto” održavaće se u Mostaru ispred Mepas Malla od 5. do 9. avgusta, s ciljem informiranja javnosti o pravilnoj zaštiti od sunca, adekvatnom korištenju sredstava za zaštitu, te značaju prevencije, pregleda i rane detekcije sumnjivih promjena na koži.

U cijelom svijetu povećana je učestalost melanoma – najzloćudnijeg oblika karcinoma kože kao i ostalih vrsta i zbog toga su preventivni dermatološki pregledi, uz pravilnu zaštitu i izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu, osnovna mjera prevencije nastanka malignih kožnih oboljenja, saopšteno je iz agencije McCann Sarajevo.

Već osmu godinu zaredom, kompanija “dm” provodi kampanju besplatnih dermatoloških pregleda, edukacije i savjetovanja, a ove godine kampanja je počela 29. jula u Banjoj Luci, dok će narednih pet dana u posebno opremljenoj dm ljetnoj kućici besplatne dermatološke preglede i savjetovanja moći obaviti i Mostarci na platou ispred Mepas Malla.

“Želja nam je animirati što veći broj građana da iskoriste priliku za besplatne dermatološke preglede i utvrde zdravstveni status svoje kože, ali i upoznati ih s mogućnostima bezbrižnog uživanja na suncu uz pravilnu zaštitu”, kazala je voditeljica Nabavke i Marketinga kompanije dm Admira Isaković.

Kako bi se izbjegao period najjačeg sunca, pregledi dermatoskopom i savjetovanja održavaće se u dva termina, i to jutarnjem od 8,30 do 10,30 sati, te u popodnevnom, od 17,30 do 20,30 sati, a navedeno će obavljati specijalist dermatologije i venerologije Mile Pilatić.

“U našem podneblju, gdje je sunce zaista jako tokom ljetnih dana, vrlo važno je koristiti zaštitu prilikom svakog izlaganja kože suncu. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti kože kod najmlađih i voditi se pravilom veći zaštiti faktor – bolja zaštita. U slučaju da nastanu opekotine, preporučuje se boravak u hladnijoj prostoriji, stavljanje obloga od hladne prokuhane vode, nanošenje hidratantnih krema i dovoljan unos tekućine, a u slučaju težih opeklina i posjeta stručnim licima”, kazao je Pilatić.

Osim pregleda dermatoskopom i utvrđivanja opšteg stanja kao i tipa kože, građani će putem besplatnih edukativnih materijala imati priliku saznati korisne informacije o tome kako kožu pravilno zaštititi, te testirati proizvode za zaštitu od sunca, kao i proizvode za njegu kože nakon sunčanja.

Nakon Banje Luke i Mostara, 12. do 16. avgusta dm ljetna kućica seli u Tuzlu na Trg slobode, a zatim i u Sarajevo, gdje će od 19. do 23. avgusta u Velikom parku preko puta BBI centra građani moći obaviti besplatne dermatološke preglede, stoji u saopštenju.

(Fena)