Fazlija Hebibović-Sjećanja: Počinje gradnja HE Salakovac, otvara se Fabrika bicikla, Meha Sefić izlaže u Beogradu, osniva se Univerzitet

Nastavljam sa podsjećanjem na Mostar od prije rata, vadeći tekstove iz bogate sehare, objavljenih u listu Politika Ekspres.

Želja je da od zaborava sačuvam beharli Mostar, ljude i događaje.

Počinje izgradnja HE Salakovac

Juče je u Mostaru zaključen ugovor o početku izvođenja građevinskih radova na izgradnji hidroelektrane Salakovac.

Ugovor su potpisali Dušan Bumbić, direktor Zajednice osnovnih organizacija hidroelektrana na slivu Neretve, i inžinjer Danilo Protić, generalni direktor GIK “Hidrogradnja” iz Sarajeva.

Hidroelektrana Salakovac je drugo hidroenergetsko postrojenje nizvodno od jablaničke i ramske hidrocentrale, a godišnje će proizvoditi 600 miliona kilovatčasova električne energije. Iza brane, čija će visina biti 70 metara, stvoriće se akumulacioni bazen zapremine 68 miliona kubnih metara vode.

Ako sve bude teklo po planu, hidroelektrana Salakovac biće puštena u proizvodnju 1980. godine.

(6. novembar 1976. godine)

U Žitomislićima se otvara Fabrika bicikla

U Žitomislićima će se sutra, povodom Dana državnosti naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, pustiti u probnu proizvodnju Fabrika dijelova za bicikle “Unis-Thunis”.

Objekat je građen u saradnji sa zapadnonjemačkom firmom “Thunis” i u prvoj fazi proizvodnje zapošljavaće 154 radnika, među kojima i 25 povratnika.

U izgradnju fabrike, kako nam je rekao direktor Rade Šarić, uloženo je 155 miliona dinara, od čega je 12 posto obezbijedila zapadnonjemačka firma, koja se obavezala da će na konvertibilno tržište izvoziti trećinu proizodnje.

(23. novembar 1976. godine)

Slikar Meha Sefić izlaže u Beogradu

Meha Sefić, akadamski slikar iz Mostara, predstaviće se ljubiteljima likovne umjetnosti u Beogradu izložbom u našem glavnom gradu.

Na ovoj izložbi, koja će trajati od 22. decembra ove do 1. januara iduće godine, Meha Sefić će u prostorijama čitaonice Kuluturnog centra, izložiti 29 djela u ulju i dvadesetak crteža.

(9. decembar 1976. godine)

Osniva se Univerzitet

Mostar će u prvoj polovini februara iduće godine dobiti Univerzitet.

Odlučeno je to na jučerašnjem sastanku Inicijativnog odbora za formiranje ove visokoškolske institucije.

Istaknuto je da su stvoreni svi uslovi za rad visokoškolskih i naučnih institucija, koje će biti udružene u budući Univerzitet.

Mašinski, Pravni i Ekonomski fakultet. kao i Pedagoška akademija, djelovaće kao samostalni OUR-i, a Istraživačko-razvojni centar HEPOK-a i Duhanski institut kao naučne institucije.

(30. novembar 1976. godine)