Pretežno sunčano

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano vrijeme. Lokalno po kotlinama u Bosni ima magle ili niskog naoblačenja.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Sokolac 10, Bugojno 11, Ivan Sedlo 12, Jajce, Sarajevo i Srebrenica 13, Livno 14, Banja Luka, Bihać i Zenica 15, Prijedor, Sanski Most i Zvornik 16; Bijeljina, Doboj, Grude i Tuzla 17, Brčko, Gradačac i Široki Brijeg 18, Mostar i Neum 22 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 31, na jugu zemlje do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike, većina populacije će biti boljeg raspoloženja.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

U poslijepodnevnim satima poželjno je biti oprezniji, ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će se pojačati osjećaj sparine.

Takođe je neophodno provoditi mjere zaštite od sunčevog zračenja.

Sa dolaskom noći ugodnije, uz niže temperature i mirniji san.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima Doljani, Hum i Izačić pojačana frekvencija vozila

Pojačan promet vozila u jutarnjim satima bilježi se na većini puteva, a posebno u gradskim centrima. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, u dužini od 2 km vozila saobraćaju dvosmjerno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, na ovoj dionici moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Jošanica-Stup (u Rajlovcu), Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralne puteve M-5 kod Jajca i M-17 u Vrapčićima i Mostaru.

Na graničnim prelazima: Doljani, Hum i Izačić pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BiH. Pojačanu frekvenciju vozila bilježimo i na ostalim graničnim prelazima, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)