Festival folkora u Blagaju oduševio više od 2.000 posjetilaca

Na igralištu Osnovne škole u Blagaju održan je međunarodni Festival folklora “XXXVI Susreti prijateljstva Blagaj 2019”,  čiji je organizator KUD Blagaj iz Blagaja. 

Prisutne je obratio predsjednik društva Nihad Jašarević, a posebnu zahvalnost uputio je članovima KUD-ova, koji su se odazvali na ovu manifestaciju. Brojni posjetioci uživali su u šarolikim nastupima i energičnim izvođenjima članova ansambala koji su stigli iz BiH, Turske, Crne Gore i Sandžaka.

Goste i učesnike pozdravio je i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko – neretvanske kantona dr. Rašid Hadžović, koji je istakao značaj ovakvih događaja koji njeguju baštinu svog naroda.

Na ovogodišnjem festivalu u Blagaju nastupili su Nazilli belediyesi halk oyunlari tolulugu (Nazilli, Turska), KUD Ramadan Šarkić (Tuzi, Crna Gora), KUD Tutin (Tutin, Sandžak), KUD ‘Izvor’ (Kiseljak, BiH), KUD Karaula (Karaula, BiH), KUD Rudar (Lukavac, BiH), FA Neretva (Jablanica, BiH), KUD Podveležje (Podvelež, BiH) i KUD Blagaj (Blagaj, BiH). Nastupili su i solisti Alija Kasumović i Hajro Šuta.

Prije Blagaja, učesnici Festivala upriličili su defile od Starog mosta, Kujundžilukom, Fejićevom ulicom do Musale, a potom je uslijedio i defile kroz blagajsku čaršiju od Harmana do škole.Festival je pratilo više od  2.000 gledalaca.

(NovaSloboda.ba)