Šarović: Ovo je kapitulacija SNSD-a

Jučerašnji sporazum je suštinska kapitulacija Milorada Dodika i trasiranje puta Republici Srpskoj ka NATO-u i nema nikakve dileme da je ovaj dogovor poraz politike nepribližavanja NATO-u, vojne neutralnosti i koordinacije koraka kada su u pitanju vojni savezi sa Srbijom, izjavio je danas Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

Šarović kaže da ta stranka smatra da je Milorad Dodik suviše jeftino, radi ulaska u Savjet ministara prodao ovaj pristanak za integracije sa NATO-om, saopšteno je iz SDS-a.

“Doduše učesnici i potpisnici sporazuma kažu da će NATO integracije ići sporije u periodu od tri godine, što praktično znači da će nas SNSD uvesti u NATO u svom mandatu koji upravo traje toliko. S obzirom da Milorad Dodik vodi Republiku Srpsku put NATO-a jer mu je to očito jedini način da uđe u Savjet ministara postavlja se i pitanje rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Da li će Narodna skupština odustati od rezolucije, jer se kosi očito sa sporazumom u svakom slučaju. U svakom slučaju, pokrenućemo ovo pitanje”, navodi Šarović.

Ističe da su nakon ovog čina, ali i nakon javnog priznanja jednog od učesnika i potpisnika sporazuma „pale sve maske i sada je potpuno jasno ko se drži riječi, ko vodi dosljednu politiku i ne mijenja svoja strateška opredjeljenja, ko je izdajnik i ko nije, jer je Dodik rekao da bi pristanak na članstvo u NATO bila izdaja“.

“Ne znam hoće li se ovaj sporazum implementirati, ali ako zaživi, u Republici Srpskoj će se desiti tektonske promjene na političkoj sceni”, zaključio je Šarović.

(Fena)