Književno veče s Farukom Šehićem

U sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto 2019”, sinoć je u prostorijama avlije i Kluba čitalaca Narodne biblioteke Mostar na Luci, održano je književno veče sa Farukom Šehićem.

Šehić je rođen 1970. godine u Bihaću. Do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini studirao je Veterinarski fakultet u Zagrebu. Bio je pripadnik Armije BiH, jedanput teško ranjen. Objavio je sljedeće knjige: Pjesme u nastajanju (2000), Hit depo (2003.), Pod pritiskom (2004.), Transsarajevo (2006.), Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina / Dodatne scene (2007., 2018.), Knjiga o Uni (2011.), Moje rijeke (2014.) i Priče sa satnim mehanizmom (2018.). Književni kritičari ga često nazivaju glasom ‘pregažene generacije’ pisaca rođenih sedamdesetih u Jugoslaviji, koje su ratovi i raspad zajedničke države biografski i tematski obilježili.

Za roman Knjiga o Uni dobio je nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, i nagradu Evropske unije za književnost – EUPL 2013. Za knjigu pjesama Moje rijeke dobio je nagradu Risto Ratković za najbolju objavljenu knjigu pjesama u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori za 2013./2014. i Godišnju nagradu Društva pisaca BiH za 2014. godinu. Dobitnik je i nagrade Premio Camaiore Internazionale 2019. godine za knjigu izabranih pjesama Ritorno alla natura / Povratak prirodi.

Knjige su mu prevođene na slovenski, mađarski, makedonski, poljski, bugarski, njemački, engleski, italijanski, španski, holandski, arapski, rumunski i francuski jezik. Radi kao novinar i kolumnista u magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

Promotor večeri bila je prof.dr. Selma Raljević, a muzički dio programa uveličao je kantautor Adnan Pajević.

(NovaSloboda.ba)