Naši u Americi: Pava Čustić – Bosanka u mostarskom jatu

Šarmantna, ljepuškasta i vrijedna Pava Čustić (47.), rodom iz Bosanske Gradiške, od dolaska u Kaliforniju (SAD) početkom 2000. godine, leti u mostarskom jatu Afežovskom.

I kada obilježava značajne događaje u ovdašnjem životu, to ne može da prođe bez onih iz grada na Neretvi. Eto, kada joj se ženio sin, dijete jedinac Viktor, na svadbi je bila cijela mostarska kolonija. Čak i matičar je bio tamošnje gore list ljekar Darko J.

I kada su joj nedavno sin i nevjesta u porodičnom krugu saopštavali da će najesen postati roditelji dvije djevojčice, tom radosnom činu bile su prisutne sve Mostarke.

Pava je, između ostalog, dvjema ženama iz grada na Neretvi za njihove okrugle rođendane u svom toplom domu priredila nezaboravne svečanosti, uz obaveznu tortu djelo njenih marljivih ruku. I to joj, naravno, nikada ne mogu da zaborave Jasna K. I Enisa M.

Pavina porodica ima vikendicu u planini Big Ber- Veliki medvjed. I tu, s vremena na vrijeme, vikend provede i grupa Mostarki.

I na promociji Pavine knjige „Moj američki san“ najbrojnija je bila mostarska raja. A autorka je već duboko zakoračila u ostvarenju toga sna što ga maštaju mnogi po dolasku u SAD. Kako je u tome uspjela to je već druga priča.

Dragan Miladinović

(prijeratni urednik mostarske Slobode)