Na Filipinima epidemija denga groznice, umrle 622 osobe

Na Filipinima je proglašena epidemija denga groznice nakon što su 622 osobe umrle od te bolesti, prenosi  CNN.

Ministar zdravstva Francisco Duque izjavio je da je proglašavanje epidemije neophodno kako bi se poboljšao odgovor na epidemiju, dopuštajući lokalnim vlastima da iskoriste poseban fond za brzi odgovor.

Kazao je da su Filipini zabilježili 146.062 slučajeva denge od januara do 20. jula ove godine, 98 posto više nego u istom periodu 2018. godine, a epidemija je uzrokovala 622 smrti.

Ministarstvo zdravlja objavilo je utorak da pokreće program usmjeren na uništavanje mjesta razmnožavanja komaraca, izvijestio je Guardian.

Denga je virusna infekcija koju šire komarci, koja može uzrokovati bol u zglobovima, povraćanje, mučninu i osip. U ekstremnim slučajevima, može uzrokovati probleme s disanjem, krvarenje i zatajenje organa.

Vakcina protiv denge u zemlji je zabranjena nakon što je umrlo 14. oro djece od 800.000, koji su  primili vakcinu u 2016. i 2017. godini. Međutim, predsjednički glasnogovornik Salvador Panelo rekao je da bi vlada mogla razmotriti ponovno uvođenje cvakcine s “najvećim oprezom”, prenio je Reuters.

Sanofi, farmaceutska kompanija koja je proizvela vakcinu, negirala je da su smrtni slučajevi povezani s vakcinom.

Ministar Duque je rekao da čak i ako se vakcina ponovo bude davala, biće odobrena za djecu uzrasta iznad devet godina.

“Ova vakcina ne odnosi se na najosjetljiviju grupu u dobi od 5-9 godina”, rekao je Duque, prenosi Guardian.

I druge zemlje u regiji, poput Malezije i Vijetnama, takođe se bore s infekcijama denge, a Bangladeš se suočava s najgorim epidemijama ikad, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, objavio je Guardian.

(Fena)