Sunčano do umjereno oblačno, popodne kiša u Bosni

Jutros je u većem dijelu naše zemlje sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Sokolac 17, Ivan Sedlo, Jajce, Srebrenica 18, Bugojno, Livno 19, Grude, Prijedor, Sarajevo, Tuzla 20, Banja Luka, Sanski Most, Zenica 21, Brčko, Mostar, Trebinje, Zvornik 22, Bijeljina, Doboj, Gradačac 23, Bihać 25, Neum 27 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U drugom dijelu dana postepeno naoblačenje. Poslije podne ili u večernjim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Padavine uglavnom u Krajini, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Vjetar slab u Bosni sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Dnevne temperatura vazduha od 30 do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Porast naoblačenja, visoke temperature i sparno vrijeme, u većem dijelu dana će uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima i meteoropatama.

Opštu sliku dodatno će pogoršati i manjak svježine u noći.

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti, u noći problemi sa snom.

—–

BIHAMK

Zbog visokih temperatura, izbjegavati vožnju tokom dana

Zbog visokih dnevnih temperatura, savjetujemo izbjegavanje vožnji na duže relacije tokom dana, a ukoliko se, ipak, putuje preporučujemo češće pauze.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima dolazi do obustava saobraćaja u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03,30 sati i od 04 do 05,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, u dužini od 2 km, vozila saobraćaju dvosmjerno.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima, izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Olovo-Kladanj, Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, Lanište-Ključ, kao i magistralne puteve M-5 kod Jajca i M-17 u Mostaru.

Na GP Izačić pojačan je promet vozila na izlazu iz naše zemlje. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)